zaterdag 7 april 2012


I love vintage
De vintage look is weer helemaal hip en happening. De kleding en het schoeisel van toen is weer helemaal van nu! Celebrities worden gespot met vintage op de rode loper, de vintagewinkels en fashionblogs in vintage-stijl zijn niet aan te slepen. Maar wat is vintage nou eigenlijk, waar moet je op letten bij het aanschaffen en hoe bereik je een eigen vintage look?

Wat is vintage ?
Het woord “vintage” komt uit de wijnwereld en is een eleganter synoniem voor “oud”. Vintage is een benaming voor een nieuwe interesse in oude, schoenen en accessoires. Je geeft deze items als het ware een tweede leven. Voor echte kenners staat vintage voor designerstukken van 1920 tot 1979. Kleding die ouder is dan 1920 wordt beschouwd als “antiek” en is populair bij verzamelaars, maar wordt zelden nog gedragen. Maar de meeste vintage-fans hanteren een soepelere definitie: bijzondere, kwalitatief goede designerstukken die opnieuw de kans krijgen om hun verhaal te vertellen. Meestal gaat het om designerkleding of met de hand gemaakte kledingstukken die typisch zijn voor een bepaalde tijd.
Vintage staat voor een unieke look van hoge kwaliteit die nooit uit de mode raakt. Je zult namelijk niet snel iemand tegenkomen in exact dezelfde outfit. En vroeger gebruikte men betere materialen , waardoor vintage items langer mooi en heel blijven. Daarnaast zijn trends heel vluchtig, maar vintage items raken nooit uit de mode. Dit maakt vintage ook een goede investering. Vintage items zijn behoorlijk waardevast en worden door de jaren heen soms zelfs meer waard.

Waar komt Vintage vandaan?
In de jaren 60 was het al een trend om nieuwe kleding te combineren met oude. Mensen wilden zich onderscheiden van de rest. Dit deden ze door hun bestaande kleding te versieren of door vintagekleding te dragen. Gehaakte schoudertassen, bloemetjesjurken, blouses in grootmoeders stijl met ouderwets patronen en veel ruches werden gedragen met moderne accessoires als kreukelleren laarzen en maillots.
Ook de luxemodebladen sprongen in op deze trend. Stapels handleidingen werden uitgegeven, waarin precies werd uitgelegd wat je wel en niet moest kopen en dragen. Modekenners Bay Garnett en Kira Joliffe richten zelfs een tijdschrift op dat speciaal was gewijd aan de vintage-cultuur genaamd Cheap Date. Ook de ontwerpers deden mee met de trend, zo verkocht Yves Saint Laurent in 1968 een gelimiteerde partij vintage smokings en safarikostuums voor €6860 per stuk.
Eind jaren 90 van de vorige eeuw veranderde het imago van tweedehandskleding. Onder de nieuwe naam “vintage” werd gebruikte kleding niet langer geassocieerd met armoede en tegenculturen, maar werd het een stijl op zich. En daarnaast kwam natuurlijk ook het internet op, waardoor het zoeken naar bijzondere items een stuk gemakkelijker werd. Deze nieuwe vintage-golf wordt “neo-vintage” genoemd.

Waarom is vintage zo populair?
Bekende actrices zoals Julia Roberts, Sienna Miller, Renée Zellweger, Chloé Sevigny en Reese Witherspoon droegen hun steentje bij aan het populair maken van vintage. De zwart met witte Valentino jurk die Julia Roberts’s droeg naar de Oscars is wereldberoemd! Maar de grootste en bekendste vintage-fanaat is natuurlijk Kate Moss. Zij ontwierp zelfs een kledinglijn voor Topshop gebaseerd op haar eigen vintagegarderobe.
Daarnaast is de populariteit van vintagekleding ook doorgesijpeld in het ontwerpproces zelf en in de nieuwe collecties van de grote modehuizen. In de afgelopen jaren hebben modehuizen als Yves Saint Laurent en Balenciaga collecties gepresenteerd van exact nagemaakte “klassieke modellen”. Ontwerpers bezoeken vintagespeciaalzaken zoals Saratoga Trunk in Glasgow en Twentieth Century Vintage Fashion in Devon, om zich te laten inspireren. Onze Nederlandse Victor & Rolf worden ook vaak gespot in de Amsterdamse vintage winkel Laura Dolls. En vintagebeurzen zijn inmiddels, naast de halfjaarlijkse confectiemodeshows en de stoffenbeurzen, een vast onderdeel van de modekalender.

Wat maakt vintage bijzonder?
Met vintage maak je je outfit nét wat origineler. Wanneer je vintage items toevoegt aan je look wordt deze uniek; hij is nooit één op één na te doen. Vintage verteld bovendien een verhaal; waar komt het vandaan, wie heeft het gedragen? Vintage mode kun je niet zomaar overal kopen, je moet ernaar op zoek, je moet er moeite voor doen. Vintage verzamelaars hebben passie voor mode. Nieuwe collecties kopen kan immers iedereen.

Hoe combineer je vintage-kleding?
Koop niet zomaar iets omdat het vintage is, maar zoek één of meer items die je echt geweldig vind en combineer deze met nieuwe kledingstukken. Tenzij je Dita von Teese bent, is van top tot teen vintage meestal too much. En… vergeet de kracht van goede schoenen en accessoires niet. Wil je een eigen look creëren, wees dan vooral niet bang om je eigen ding te doen. Afhankelijk van wat jouw stijl is en welk resultaat je wilt bereiken kan je mixen & matchen met verschillende stijlen en materialen, of het juist simpel en clean houden met één item wat eruit springt.  .

Wat kun je het best kopen?
Goede vintage kleding is vaak lastig te vinden in de juiste maat. Een Chanel-jasje kun je nog wel één maatje laten innemen, maar met 3 maten verschil kun je niets. Daarom zijn accessoires en tassen vaak een betere investering. Het is ook verstandig om met accessoires te beginnen als je nog nooit eerder vintage hebt gekocht. Accessoires zijn gemakkelijk te combineren en het  is een minder grote overgang van “nieuwe” items naar tweedehandse. Als tweede stap kun je vintage basics kopen. Een mooie klassieker van topkwaliteit, zoals een zwart colbertje, een crèmekleurige zijden bloes of een little black dress. Later kun je je ook laten inspireren door de trends. Kijk bijvoorbeeld naar welk silhouet in de mode is en probeer die dan in vintage-winkels te vinden.

Welke merken kun je het best kopen?
Je kunt het best investeren in echte klassiekers. Deze merken zijn niet goedkoop, maar de vintage items zullen wel altijd in de mode blijven en hun waarde behouden. Ook kun je deze items gemakkelijk mixen en matchen met je hedendaagse garderobe. Hieronder vindt je een lijstje met bekende vintage merken:



Giorgio Armani

Hubert de Givenchy

Paul Poiret

Biba

Halston

Emilio Pucci

Christobal Balenciaga

Hermès

Mary Quant

Pierre Cardin

Christian Lacroix

Zandra Rhodes

Coco Chanel

Jeanne Lanvin

Elsa Schiaparelli

Ossie Clark

Yves Saint Laurent

Gianni Versace

Christian Dior

Claire McCardell

Madeleine Vionett

Mariano Fortuny

Thierry Mugler

Louis Vuitton

Jean Paul Gaultier

Jeanne Paquin

Vivienne Westwood

Moet vintage altijd van een designermerk zijn?
Vintage kledingstukken en accessoires hoeven niet per se van een bepaald merk te zijn om in je dagelijkse looks te verwerken. Het is zelfs een goede manier om met het kopen en verzamelen van vintage te beginnen. In de jaren 50 en 60 werd er bijvoorbeeld prachtige kleding genaaid in ateliers die geen bekende naam hadden, maar wel echt vakmanschap leverden.

Waar moet je op letten bij het kopen van vintage?
Als je voor het eerst vintage koopt, wil je natuurlijk niet gelijk geflest worden. Om gelijk te kunnen zien of een item echt en bijzonder is, moet je vintage leren kennen. We beginnen met een aantal algemene vintage-feitjes en tips:

©       Labels met wasvoorschriften werden pas in de jaren 60 ingevoerd. Een kledingstuk met wasvoorschrift kan zo dus nooit uit de jaren 50 komen.
©       Echte vintage items hebben ijzeren ritsen. Pas in de jaren 70 werden namelijk pas plastic ritsen geïntroduceerd.
©       Damesjurken en broeken uit de jaren 40 en 50 hebben meestal een rits aan de zijkant in plaats van voor of achterkant.
©       Nylon werd in de jaren 30 en 40 veel gebruikt. Deze stof was toen erg populair omdat de stof net was uitgevonden en dus “hot en new” was.
©       Vintage items mogen geen vlekken bevatten. Vintage kleding wordt meestal vooraf aan de verkoop gereinigd. Dus wanneer er nog vlekken in zitten, is de kans klein dat je ze er zelf uit krijgt. Alleen laarzen vormen een uitzondering op deze regel. Over het algemeen vindt men het mooier om te zien dat ze gedragen zijn.
©       Aan vintage kleding hangt vaak een eigenaardig geurtje. Dit geurtje kun je er het beste uit krijgen in een handwasje. Was je kleding niet in de droger en laat het niet stomen want dan kan de kleding beschadigd raken.

Om vintage te leren kennen moet je op onderzoek uitgaan. De meest bijzondere vintage winkeltjes zitten verscholen in de kleinste zijstraatjes en ook het web is de beste vintage shop niet zomaar gevonden. Op centrale locaties zijn de mooiste dingen vaak al weg en liggen de prijzen hoger. Ga op onderzoek uit en verzamel jouw favoriete adresjes. Ga ook eens Googlen naar buitenlandse vintage winkels en markten. Dan weet je waar je moet zijn als een weekendje naar Parijs, Londen of New York gaat. Wanneer je jouw favoriete adresjes gevonden hebt, kun je ook uitzoeken wanneer jouw winkel(s) nieuwe levering(en) krijgen. Ga op die dagen (vroeg) shoppen, dan heb je altijd eerste keus en kun je kiezen uit de mooiste items.

Als je een mooi kledingstuk gevonden hebt, moet je goed letten op de maten. Standaardmaten zoals wij die nu kennen, bestonden in de jaren 60 nog niet. Bijna alles werd toen op maat gemaakt, waardoor het een stuk lastiger is in te schatten of een vintage kledingstuk je zal passen. Ook is het lastiger om iets uit te nemen, omdat er vaak maar weinig stof overbleef. Ook de snit was vroeger anders dan nu. Door de puntige bh’s uit de jaren 50 zit een bloesje van toen veel ruimte bij de borsten. En de tailles waren juist smal, omdat vrouwen vaak korsetten droegen. Armsgaten van vintage kleding zijn altijd nauwer, want vrouwen waren kleiner en dunner. Pas dus sowieso altijd alles. Koop je iets online, vraag de verkoper dan alle afmetingen van het kledingstuk door te geven.
Mocht je toch iets geks gekocht hebben wat niet helemaal goed past, breng het dan naar de kleermaker. Een goede pasvorm maakt echt het verschil.

Ook deze aankooptips zijn erg handig om te weten. Zo maak je de kans dat je een nepper koopt zo klein mogelijk.

©       Als het “too good to be true” lijkt, is dat ook vaak zo. Een echte Chanel tas voor 200 euro is onmogelijk.

©       Koop via een erkende instantie, zowel online als offline. Vraag bij een online aankoop extra foto’s op. Vooral van de stiknaden, het logo in de tas, de ritssluiting etc.

©       Vertrouw je het niet, spreek dan met de verkoper bij de brandstore af en laat het item daar checken. Check en double-check zijn de codewoorden.

©       Informeer jezelf. Zoek op internet of ga naar winkels als de bijenkorf om de kwaliteit van een designerstuk nauwkeurig te bekijken en zo te kunnen herkennen. Dit helpt je dingen op hun waarde en echtheid te schatten.

Designermerken
Inmiddels hebben alle grote merken authenticiteitsnummers in hun tassen en specifieke kenmerken die ieder seizoen wisselen. Aan de hand hiervan kun je echt van nep onderscheiden.

©       Chanel-tassen hebben sinds eind jaren 80 een authenticiteitsnummer met bijbehorende id-card. Aan dit nummer kan de kenner informatie aflezen. Wil je meer weten over het herkennen van een Chanel-tas? Klik dan hier .

©       Kijk bij een Hermes Birkin-tas nauwkeurig naar de craftman’s stamp in de sluiting en de rits in het binnenwerk van de tas.

©       Check voordat je Christian Louboutin heels online wilt kopen eerst http://stopfake.christianlouboutin.com.

©       Let goed op logo’s of patronen op tassen. Bij Louis Vuiton lopen deze altijd parallel en worden nooit afgebroken. Ook bij een opgestikte zak lopen logo of stiknaden door.

©       Balenciaga verandert per seizoen zijn leer- en kleursoorten per model. Een tas in een bepaalde groentint kan dus alleen maar van één bepaald jaar zijn. Echte kenners weten exact welke combinaties namaak of echt zijn.

Wat kun je beter niet kopen?
Begin je net met het verzamelen van vintage, koop dan geen items met felle kleuren en drukke prints, maar investeer in klassiekers. Investeer in kleuren zoals zwart, wit en navy blauw. Ook is het goed om in klassieke kledingstukken te investeren. Deze kledingstukken wijken vaak minder af van de heersende mode, en ze blijven altijd mooi. Denk hierbij aan de little black dress, het witte overhemd, de jeans, het mantelpakje, de hotpants, de kokerrok, het t-shirt, de trenchcoat, de minirok, de twinset en de avondjurk. Na verloop van tijd kun je altijd nog voor items met wat meer gekkigheid gaan.

Met welke prijzen moet je rekening houden?
Authentieke vintagemode heeft veel waarde als verzamelobject. De mooiste designerstukken kosten tussen de 800 en 5000 euro. Vintagekleding lijkt in deze definitie onbetaalbaar voor het grote publiek, maar dat is niet waar. Een kijkje op menig website leert dat de kosten voor een vintagejurk rond de €75-150 liggen. En natuurlijk is er ook genoeg mooie vintage te vinden op markten zoals op het Waterloopplein in Amsterdam. Op deze markten kun je wellicht ook nog afdingen. Dit moet je echter niet doen in de vintage winkels, want daar liggen de prijzen meestal echt vast.

Waar kun je vintage het best kopen?
Speciaal voor consumenten die gewend zijn te winkelen in chique boetieks en die er geen behoefte aan hebben rekken vol kleding af te struinen op zoek naar een koopje, zijn er winkels met een duurder, want zorgvuldig uitgeselecteerd en gereinigd assortiment vintagekleding. Hollywoodsterren kunnen terecht bij Decades Inc, in LA, van voormalig variétiézanger Cameron Silver. In Parijs is Didier Ludot dé plek voor vintage haute couture en in New York heeft voormalig modeontwerper Keni Valenti zichzelf tot “koning van de vintage” gekroond. Gevestigde kledingwinkels die willen meeprofiteren van de nieuwe trend bieden, naast de traditionele kledinglijnen, ook vintagekleding aan. Topshop in Oxford Street Londen, heeft een hele afdeling ingericht met vintagekleding en bood zijn internetklandizie in 2008 een speciale  selectie aan van bijzondere ontwerpen uit de jaren 60 en 70. Ook grote warenhuizen zoals Liberty in Londen en Au Printemps in Parijs hebben vintagekleding van hoge kwaliteit in hun assortiment opgenomen. De tweedehandswinkels zijn op hun beurt gaan voorselecteren en de meer gewilde artikelen hangen nu vaak apart van de doorsneekleding.

Vintage woordenboek
Altijd handig, een klein woordenboekje met alle termen die je als vintage-lover MOET weten!

Antiek
Kleding die ouder is dan 1920 wordt beschouwd als “antiek” en is populair bij verzamelaars, maar wordt zelden nog gedragen.
Vintage
Voor kenners staat vintage voor designerstukken van 1920 tot 1979.
mint condition”
Ongedragen vintage
Deadstock
Letterlijk: dode voorraad. Dit is vintagekleding uit oude voorraden.
Hand-picked  vintage
Vintage van topkwaliteit
Retro/rivival
Een vintage-item wordt opnieuw in productie genomen met eventuele kleine aanpassingen.
Customized vintage
Vintage-items die hersteld zijn of gemoderniseerd. 
Vintage-look
Nieuw gemaakte producten met een vintage-uiterlijk.

Om af te sluiten nog wat mooie vintage plaatjes. Get inspired!


Heel veel plezier met shoppen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten