zaterdag 28 april 2012


Elie Saab

Er gaat geen week voorbij of een celebrity draagt wel een Elie Saab-jurk naar een première. Dat is ook niet zo gek want Ellie Saab ontwerpt kleding met een powerful en unieke visie. De combinatie van de simpele ontwerpen en de fijne versieringen zorgen ervoor dat heel Hollywood weg loopt met de ontwerpen van Elie Saab. Een jurk van Elie Saab geeft je dan ook hét ultieme glamour gevoel.

Hoe het allemaal begon
Elie Saab werd geboren op 4 juli 1964 in Beiroet, Libanon. Terwijl zijn leeftijdsgenootjes buiten speelde, ontwierp Elie Saab op 6-jarige leeftijd al kleding. Op 9-jarige leeftijd maakte hij kleding voor zijn zusjes. Zelf zegt hij hierover: “Mijn 2 zusjes waren de eerste slachtoffers van mijn mode-visie.” Zijn zusjes waren enthousiast en moedigde hem aan. Hij gebruikte oude tafelkleden en gordijnen als stof en gebruikte oude kranten om patroondelen op te tekenen. Zelf zegt hij over zijn jeugd: “Ik werd geboren met een passie voor het creëren en maken van jurken. Ik werd altijd omringd door mooie vrouwen, van zussen tot buurvrouwen, en het verlangen om hun elegant te kleden vormde mijn inspiratie.” Elie Saab had een gelukkige jeugd. En zelfs als kind had hij al door dat iedere vrouw een eigen stijl had en bedacht hij manieren om hen er nog mooier uit te laten zien.

Tijdens een familietripje naar Parijs op 14-jarige leeftijd, wist Elie Saab het zeker: hij werd modeontwerper. Zelf zegt hij over deze reis: “Alles fascineerde me en niet alleen de winkels. Het was niet de vraag of ik terug zou komen naar Parijs, ik wist het gewoon zeker. En de volgende keer zou ik terugkomen als modeontwerper. Als je ergens echt in gelooft, moet je het gewoon doen.”  Drie jaar later was het dan zover, Elie Saab ging naar Parijs om mode studeren. Helaas bleek de opleiding tegen te vallen en Elie Saab keerde na een jaar weer terug naar Libanon.
De dan 18-jarige Elie Saab neemt de moedige beslissing om zonder diploma onder zijn eigen naam te gaan ontwerpen. Hij begon gelijk met het vervaardigen van avondjurken en trouwjurken.

Jaren 80
De adel weet Elie Saab in de jaren 80 te vinden en zijn collecties worden favoriet onder de prinsessen. Elie Saab's signatuur stijl ontwikkelde zich verder en Elie kwam bekend te staan om zijn rijke stoffen, zijde draperieën, kant, borduursels, parels & kristallen. Eind jaren 80 kwam Elie om in de bestellingen van bekende jet setters en high society dames.

Jaren 90
Tijdens de jaren 90 verhuisde Elie naar een groter atelier en kreeg hij ook aanvragen voor jurken aan vanuit Parijs en Zwitserland. In 1997 werd Elie Saab de eerst niet-Italiaanse ontwerper die lid is van de Italian Camera Nazionale della Moda. En zo showde Elie in dat jaar ook voor het eerst buiten zijn geboorteland, namelijk in Rome.  Een jaar later begon hij zijn pret-a-porter lijn in Milaan. In hetzelfde jaar showde hij zijn collectie ook in Monaco, waar prinses Stephanie ook aanwezig was.

De doorbraak
Elie Saab werd wereldberoemd dankzij de jurk die Halle Berry droeg tijdens het in ontvangst nemen van haar Oscar in 2002. Zij was de eerste donkere vrouw die een Oscar won en Elie Saab was de eerste Libanese ontwerper die ooit een Oscar-winnares had gekleed. Zelf zegt hij hierover: “Halle Berry droeg de jurk omdat ze hem mooi vond, niet omdat een of andere stylist had gezegd dat dat moest. Dat is ook de kracht achter het dragen van mijn jurken. Alles komt uit het hart. Celebrities zijn belangrijk, niet omdat ze beroemd zijn, maar omdat het ook normale vrouwen zijn. Als mensen Kate Winslet zien in een jurk, dan kunnen ze zich indenken hoe de jurk zal staan bij henzelf. Zij is geen 18-jarig model met benen van 2 meter.”
Over de media-aandacht zegt hij: “Het was niet de eerste keer dan Halle Berry te midden van alle Hollywood sterren een jurk van mij droeg, maar het was zeker een grote stap voor het merk en zorgde voor een hoop publiciteit. Klanten, stylisten en celebrities van over de hele wereld wilde ineens weten waar ze mijn jurken konden kopen.”


De verdere jaren 10
2003 is een goed jaar voor Elie Saab. De Chambre Syndicale de la Haute Couture nodigde Elie Saab uit, en in dat jaar showde Elie ook zijn eerste haute couture collectie in Parijs. Ook vraagt het befaamde bruidsjurkenlabel Pronovias hem een collectie te maken. Zijn eerste bruidsjurkencollectie, Elie Saab by Elie Saab for Pronovias, is geboren. Nog in hetzelfde jaar wordt Elie Saab voor zijn carrière bekroond, wanneer hij de prestigieuze titel Chevalier de l'Orde National du Cèdre op zijn naam mag schrijven. In 2006 showde hij zijn pret-a-porter collectie voor het eerst ook in Parijs, en sindsdien showt hij hier ieder jaar.

Zijn collecties
Het hoofdkantoor van Elie Saab ligt in Beiroet, Libanon. Over de hele wereld bevinden zich 60 verkooppunten, waarvan 18 in de VS. Je kunt de ontwerpen van Elie Saab kopen bij Harrods, Neiman Marcus en Bergdorf Goodman. Op internet kun je de jurken exclusief kopen bij boutique1.com.
Op dit moment ontwerpt Elie Saab drie collecties: een haute couture-collectie, een pret-a-porter-collectie en een bruidscollectie Elie Saab by Elie Saab for Pronovias. Met iedere collectie probeert hij vernieuwend te zijn en zijn klanten een kans te geven om te dromen. Het leukste aan mode vindt hij dan ook de creativiteit. En het feit dat er geen grenzen en limieten bestaan.
De pret-a-porter collectie wordt helemaal gemaakt in Italië. Ook kun je hierin goed zijn afkomst terugzien, zo zitten er in iedere collectie minstens 10 bruidsjurken. De pret-a-porter collectie is inmiddels uitgebreid met parfums, tassen en schoenen.
Ellie Saab ontwerpt het liefst de collecties voor het lente/zomer seizoen, hij werkt namelijk graag met lichte stoffen. Hij is gek op de manier waarop de stoffen bewegen.

De Haute-couture collectie van zomer 2012




The look
De Elie Saab vrouw ziet er elegant en glamorous uit. Hoe meer glamour hoe beter. De ontwerpen van Ellie Saab zijn dan ook in één woord: vrouwelijk. Hij wil dan dat vrouwen zich elegant en sensueel voelen in zijn kleding. Hij is gek op vrouwelijkheid en romantiek en creëert zo jurken die de pluspunten van het vrouwenlichaam mooi laten uitkomen. Zelf zegt hij hierover: “De vrouw moet de jurk dragen en niet andersom.”
Hij heeft geen bepaalde muzen, maar hij houdt van vrouwen met karakter. Hij laat zich inspireren door de oosterse en westerse cultuur. Ook zijn thuisland, Libanon, inspireert hem. Het land vormt niet alleen een bron van inspiratie, maar ook van energie. Het is zijn thuis en daar voelt hij zich het fijnst. De cultuur en het landschap zijn geweldig. En het weer en het modebewustzijn van de mensen voedt zijn creativiteit.

Hij staat bekend om zijn luxe stofgebruik zoals poile crêpe en glanzend zijde en chiffon en maakt ook veel gebruik van geborduurde stoffen, kraaltjes en pailletten. Ook maakt hij in zijn ontwerpen veel gebruik van heldere kleuren.

Who wears it
Je kunt beter vragen wie niet? Bekende Hollywoodfans zijn Halle Berry, Catherine Zeta-Jones, Elizabeth Hurley, Aishwarya Raj, desperate housewives Marcia Cross en Eva Longoria, Diane Kruger, Mischa Barton, Emma Watson, Anna Kendrick, Dakota Fanning, Kristen Stewart, Mila Kunis, Jessica Biel, Rachel McAdams, Scarlett Johansson, Sarah Jessica Parker, Keira Knightley, Leighton Meester, Kate Winslet, Gwenneth Paltrow, Katie Holmes  en Angelina Jolie. Ook onze eigen Sylvie van der Vaart is groot fan en trouwde zelfs in een ontwerpt van zijn hand.  Maar Elie Saab is ook populair onder de zangeressen, de volgende zangeressen zijn in zijn jurken gespot: Christina Aguilera, Beyonce, Celine Dion, Rihanna, Katy Perry, Fergie, Taylor Swift en de Libaneese Nawal Al Zoghbi. Elie Saab heeft ook fans in hoge Koninklijke sferen: kroonprinses Victoria van Zweden, groothertogin Maria Teresa van Luxemburg, prinses Beatrice, prinses Sirivannavari Nariratana van Thailand en ook de koningin van Jordanië. Rania droeg zelfs een jurk van Elie Saab naar de kroning van haar man.



De toekomst
Het bedrijf van Elie Saab is nog volop in ontwikkeling. Binnen een aantal jaren wil hij winkels openen in Azië (Hong Kong, Beijing en Shanghai), in de VS (Beverly Hills en New York) en in Moskou. Ook veranderen zijn collecties enigszins. Ellie Saab begon ooit in de avondkleding en bruidsmode, dus is de overstap naar “daywear” best lastig. Zelf zegt hij hierover: “Ik ben pas net begonnen met het ontwikkelen van daywear. Een bruidsjurk is gemakkelijker te ontwerpen dan een simpele jurk voor overdag. Ik wil een simpele jurk kunnen ontwerpen waar vrouwen net zo verliefd op kunnen worden als op een bruidsjurk, dat is mijn uitdaging!”
En over het veranderen van zijn stijl zegt hij: “Stijl verandert met de tijd. Het verandert net als de seizoenen en de modetrends. Ik heb overal ter wereld klanten met heel verschillende wensen en verlangens. Dat alles is van invloed op hoe mijn stijl zich ontwikkelt, maar het signatuur van de ontwerper verandert niet.”

Uitspraken
Om af te sluiten weer wat uitspraken van de ontwerper himself:

“I am not only a fashion designer, I have the vision of an entrepreneur, a businessman.”

- Elie Saab 

“I believe that creating your own identity is the first and most important thing to do. Perseverance, hard work and ambition are also very important to be able to overcome obstacles and succeed in the fashion field…I am passionate about my career. Of course a certain amount of talent was required, but even more of work, years of hard labour during which I had to teach myself most of the business.”

–Elie Saab


“I am an ambitious person; my growth is a natural progress in my career. I learnt from every minute and the learning process is ongoing. I don’t regret anything I have done and I believe there are still a lot of things to do...”

– Elie Saab

Bekijk de hele collectie op www.eliesaab.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten