woensdag 20 juni 2012


Trend-Alert: Peplums

De peplum is een wijduitstaand over-rokje dat vastzit aan de taille van een top, jurk, jasje of blouse. Het is een extra laagje stof, soms klokkend en soms strak, dat een illusie geeft dat je een zandloperfiguur hebt. Hij accentueert je heupen waardoor je taille smaller lijkt. We zagen hem al eerder voorbijkomen bij de wintercollecties van Stella McCartney, Marc Jacobs, Proenza Schouler en Giambattista Valli, maar toen werd hij vaak bekritiseerd omdat hij te moeilijk te dragen was. Toch is hij nu terug met een moderne twist en heeft daarmee de harten gestolen van vele Fashionista’s. De peplum is nu eenvoudiger en is getransformeerd in een nieuwe vrouwelijke en sexy vorm, en het is niet meer langer iets om bang voor te zijn.

Peplums op de Catwalk

Afgelopen winter zagen we de trend al op de rode loper en nu zien we de peplum in de winkels, op straat en in de web shops. De peplum werd dit seizoen gespot op de catwalk van Louis Vuitton, Stella McCartney, Versace, Escada, Matthew Williamson, Alice + Olivia, Rachel Roy, Carolina Herrera, TIBI, Lanvin, Marchesa, Alexander McQueen, Céline, Yves Saint Laurent, Rodarte, Hakaan, Elie Saab, Lanvin, Vera Wang, Cushnie et Ochs, Givenchy, Nina Ricci en Jason Wu.

Waar komt de peplum vandaan?
De peplum vindt zijn oorsprong in de jaren 40 met de New Look van Christian Dior. Het was een typisch ontwerp van maatpakken voor vrouwen. De peplum was ook populair in de jaren 80. Het was toen een vrouwelijke tegenaanval op de brede schoudervullingen. De laatste jaren was hij echter een beetje in de vergetelheid geraakt door het smalle en dunne schoonheidsideaal. Nu het modebeeld steeds meer wordt overgenomen door modellen met curves en het schoonheidsbeeld langzaam begint te kantelen (kijk maar naar het Vogue-initiatief), willen we ook weer meer rondingen creëren.

Waar moet je op letten?
De peplum kun je dankzij zijn vele variaties op verschillende manieren dragen, maar je moet wel rekening houden met het silhouet dat de peplum creëert. Een peplum kan je dikker laten lijken of juist dunner, hij kan je pluspunten showen en je mindere punten verbergen. Je moet je alleen houden aan een aantal regels:

©       Over het algemeen geldt dat je voor het grootste afslank-effect, je het beste voor een zwart exemplaar kunt kiezen.
©       Koop voor het mooiste effect, een exemplaar dat goed aansluit op je lichaam.
©       Pas op met verschillende laagjes, dit kan immers een verkeerd effect hebben op je taille.
©       Vermijd A-lijnrokjes met peplums. Kies liever voor een kokerrok, die zorgt er namelijk voor dat je lichaamsvormen in balans blijven.
©       Het is het mooist wanneer je rok/jurk net boven de knie eindigt. Bij langere varianten lijk je vaak kleiner.
©       Draag onder je jurk of rok hoge hakken, hierdoor lijk je langer en slanker.

Peplum bij ieder body-type
Met de juiste snit is de peplum flatterend voor élke vrouw. Het geheim van de peplum is de pasvorm en de balans tussen je schouders, heupen en taille. ‘Een peplum speelt met de proporties van je lichaam, waardoor je taille smaller lijkt,’ bevestigd Vera Wang.

©       Wil je je taille accentueren? Kies dan voor een kort jasje met peplum dat net boven je heupen eindigt. Om het effect te versterken kun je daarnaast ook gebruik maken van een riem.
©       Ben je vrij smal en wil je wat meer vrouwelijke vormen creëren? Kies dan voor een rok of jurk waarbij de peplum extra “vol” is. Voor het beste resultaat eindigt de peplum ongeveer halverwege je heupen.
©       Wil je juist dat je heupen smaller lijken? Kies dan voor een slanke peplum met weinig volume. De rok valt het mooist wanneer de peplum eindigt op het smalste punt van je heupen.
©       Wil je je borsten kleiner laten lijken? Kies dan voor een rok waarbij de kleur van de peplum donkerder is dan de kleur van de rok zelf.

Combinatie-tips
Peplums zijn super vrouwelijk en romantisch. Vooral als je ze combineert met zoete pastelkleurtjes. Maar vergis je niet voor hetzelfde gemak kunnen ze stoer of zakelijk gedragen worden. Er is eigenlijk een peplum voor iedereen. Als je nog twijfelt of een peplum-jurk iets voor jou is, kun je ook kiezen voor een peplum-top gecombineerd met een strakke broek. Zeker voor vrouwen met vrij korte benen is dat een goed idee. Je verlengt op deze manier je benen en ze lijken slanker. Houd je sieraden rustig en laat je peplum de show stelen. Vooral bij een strapless-top is het mooier om geen ketting te dragen. Je kunt je peplum-jurk ook eens met een mooie riem combineren. Maak je outfit af met een paar elegante hakken. Peplum it!

Bekende fans:
Emma Stone, Emma Watson, Nicole Kidman, Liv Tyler, Evan Rachel Wood, Kate Middleton, Jennifer Aniston, Irina Shayk, Michelle Williams , Whitney Port, Rihanna, Diane Kruger, Lily Allen, Beyoncé, Dakota Fanning, Scarlett Johansson, Blake Lively, Dianna Agron, Karlie Kloss, Coco Rocha, Cheryl Cole, Solange Knowles, Lady Gaga, Charlize Theron, Natalia Vodianova, kroonprinses Mary van Denemarken, Jessica Stam, Linda Evangelista, January Jones, Gwen Steffani, Olivia Palermo en Emily Blunt,



Geen opmerkingen:

Een reactie posten