vrijdag 7 september 2012

“You are never fully dressed without perfume!”
 
Ik ben al sinds ik een klein meisje was helemaal gek op parfum en ik spaar al een aantal jaar parfumflesjes. Een geur kan je terugbrengen naar mooie herinneringen en het kan je zelfs doen denken aan één bepaald persoon. Dit komt doordat je hersenen geuren heel goed opslaan, waardoor je herinneringen gemakkelijk kan oproepen. Er is dan ook niets leukers dan de zoektocht naar een nieuw geurtje, maar hoe doe je dat en waar moet je opletten? Hieronder geef ik je wat tips en trucks.
 
Een neus voor nieuwe geurtjes
Wat handige tips bij het zoeken naar jouw geurtje!

·         Er is niets leukers dan in één keer alle nieuwe parfums uit te proberen, maar pas op! Probeer nooit meer dan 4 geuren per keer uit ook al is het nog zo verleidelijk. Na 4 geuren ben je namelijk niet meer in staat om de verschillen te ruiken. Bij de meeste parfumerieën hebben ze daarom schaaltjes koffie. Houd je neus hier even boven en je neus gaat weer in de “neutraalstand” en jij kunt weer ongestoord verder testen.
·         Om een nieuwe geur echt goed te kunnen testen moet je hem minstens 5 uur op je huid laten zitten. Je ruikt in de winkel namelijk alleen de topnoot, pas na 2 tot 4 uur komt de middennoot naar boven en als laatste ruik je pas de basis van het parfum. Het is daarom niet slim om gelijk je nieuwe parfum af te rekenen. Ga naar huis en denk er even over na, ruik nog eens goed en ga dan eventueel terug naar de winkel.
·         Sommige parfumerieën sprayen het parfum op papierstrookjes en deze zijn inderdaad handig in het begin, maar ze zijn geen vervanging voor je huid. Bij het uitproberen kun je het beste maar weinig van het parfum opspuiten en de geur niet in de huid wrijven. De beste plaats is de pols, je kunt eventueel nog 2 parfums uitproberen op elke bovenarm.
·         Probeer de geur altijd op je eigen huid uit, maar je kunt beter even wachten wanneer je net iets pittigs hebt gegeten, flink hebt gesport, net ziek bent geweest, je niet lekker voelt of wanneer je net hebt gerookt. Deze factoren kunnen de geur namelijk beïnvloeden of je beoordeling ervan.
·         Parfums en andere geuren kunnen je stemming veranderen. Bij het uitzoeken van een nieuw parfum is het daarom raadzaam om daar rekening mee te houden. Om jezelf een beetje op te vrolijken kun je het beste kiezen voor parfums met citrus- of vanille extracten. Wil je je juist sexy voelen? Kies dan voor een parfum met muskus of roos.
·         Kies welk geur-type bij je past door te kijken hoe je geuren draagt. Wil je dat je geur de hele dag blijft hangen of wil je vaker per dag van parfum wisselen? Eau de parfum blijft in principe de hele dag zitten, maar eau de toilettes 4 tot 5 uur en Eau fraîche blijft 2 uur zitten. Het voordeel hiervan is echter wel dat je je parfum vaker kan afwisselen, zodat je geur bij je stemming blijft passen.
 

Hoe spuit je parfum op?
Ook al is het heerlijk om je parfum op je kleding en haar te dragen, je moet nooit rechtstreeks op je kleding spuiten. Op veel materialen zoals zijde, kunnen zo namelijk vlekken ontstaan die je er niet meer uitkrijgt. Je moet ook oppassen met de hoeveelheid parfum die je draagt. Wanneer je namelijk te veel parfum gebruikt, kan dat voor anderen mensen in je omgeving vervelend zijn. Om ervoor te zorgen dat je een subtiele hoeveelheid draagt die niet te sterk is voor anderen, kun je je parfum in de lucht spuiten en er zelf doorheen lopen. De minuscule parfumdruppeltjes blijven dan op je kleding en haar zitten, zonder dat ze vlekken veroorzaken.

Hoe draag je parfum?
Doe je parfum niet pas vlak voor je de deur uitrent. Een parfum heeft de warmte van je huid nodig om tot haar recht te komen. Breng het daarom aan op je blote huid zodat de geur langer blijft zitten en zich vermengt met je lichaamsgeur.
Parfum blijft het langst hangen, wanneer je het aanbrengt op de plaatsen waar je je hartslag kunt voelen. Dus de polsen, de navel, achter de oren, tussen de borsten, bij het sleutelbeen en zelfs de knieholten zijn prima plaatsen.

Je parfum blijft ook langer hangen wanneer je hem opspuit op je vochtige huid na een douche of bad. Om de geur nog langer te laten zitten kun je ook de bijbehorende douchegel en bodylotion gebruiken.  Je kunt eventueel ook zelf een bodylotion maken door ongeparfumeerde bodylotion te mengen met een paar druppels van je parfum. Maak alleen steeds kleine hoeveelheden bodylotion om vroegtijdig bederf te voorkomen.
 
 
Bewaartips
Ongeopend blijft parfum ongeveer 20 jaar goed, maar vanaf het moment dat er lucht bij is geweest gaat het achteruit en verzuurt het. Je kunt daarom het beste je parfum binnen 2 jaar opmaken.
Bewaar je parfum in de originele verpakking zodat de geur wordt beschermd tegen chemische veranderingen die kunnen optreden wanneer je parfum te lang wordt blootgesteld aan licht en warmte. Je kunt de levensduur van je lievelingsparfum verhogen door hem te bewaren in de koelkast. Op deze manier blijven de ingrediënten langer goed en verandert je parfum niet te snel van geur.

Gooi je parfum weg wanneer deze een andere kleur krijgt of anders begint te ruiken. Dit betekent namelijk dat er veranderingen zijn opgetreden in je parfum waardoor allergische reacties kunnen optreden.
Parfum quotes
“A woman who doesn’t wear perfume has no future.” – Coco Chanel

“A Woman’s perfume tells more about her than her handwriting.” – Christian Dior
 
“I like perfume and flowers.” – Donatella Versace
 
“Happiness is perfume; you can’t pour it on somebody else without getting a few drops on yourself.”
 –James van der Zee
 
“Woman waste so much time wearing no perfume. As for me, in every step that I have taken in life, I have been accompanied by an exquisite perfume!” – C. JoyBell. C.
 
“You are never fully dressed without perfume!” – C. JoyBell. C.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten